Op de vooravond van Into The Great Wide Open vinden in Vlielandse huiskamers ‘Tussendeurtjes’ plaats. Zeven Vlielanders verwelkomen je in hun eigen huis voor een gesprek over de toekomst van Nederland. Onder het genot van een zelfgemaakt diner en muziek, en voor iedereen die wil praten we over Mienskip (Fries voor gemeenschapszin). Wat hebben we in Nederland eigenlijk nog over voor elkaar?

Bij de huiskamergesprekken borrel, eet en praat je in intieme setting met experts zoals Gerdi Verbeet, Doekle Terpstra en Rob Oudkerk, Vlielanders, andere festivalgangers, en hoor je akoestische sets van artiesten.

De deuren gaan open om 17.00 uur en sluiten ergens na het eten en napraten. Iedereen is welkom, maar de plaatsen zijn beperkt, dus meld je snel aan via tussendeurtje@intothegreatwideopen.nl! Bij bevestiging van je aanmelding laten we je weten op welk Vlielands adres je welkom bent. Alle beschikbare plekken zijn opgereserveerd.

De Tussendeurtjes worden georganiseerd door Achmea, Campagnebureau BKB en Into The Great Wide Open. De toegang is gratis: wel vragen we je een fles wijn of anders lekkers mee te nemen.

Toelichting huiskamergesprekken:
Gesprek 1: Mienskip, dat is Fries voor..

Solidariteit, gemeenschapszin, verbondenheid. De Friezen noemen het Mienskip.
Het draagvlak voor de verzorgingsstaat brokkelt af. Zijn de sociale banden tussen ons, burgers, sterk genoeg om die taak over te nemen? Hebben generaties nog iets voor elkaar over? En hoe solidair zijn we met de minstbedeelden?

Een huiskamergesprek over de betekenis én het nut van Mienskip in Nederland anno 2013 met oud-politica Gerdi Verbeet, predikant Frans Weeda en muziek van The Kik.

Gesprek 2:  Ongezond is niet solidair
Nederlanders lijken zich steeds meer bewust van het belang van gezond eten. En toch blijft overgewicht volksziekte nummer één. Waarom zou je als gezond mens moeten bijdragen aan de ziektekosten van mensen met een ongezonde levensstijl? Zou er in de toekomst een straf moeten komen op het eten van een hamburger, of op het drinken van een koud glas cola?

Een huiskamergesprek over de grenzen van solidariteit met (o.a.) oud-politicus en huisarts Rob Oudkerk, Vlielandse marathon-organisator en eigenaar van het Waddenburo Theo Oosterbaan en muziek van de Belgische band Bed Rugs.

Gesprek 3: Brood op de plank
In Nederland werken steeds meer mensen voor zichzelf. Een heel groot deel van hen is niet verzekerd tegen de gevolgen van arbeidsongeschiktheid. Jonge ZZP-ers richten daarom hun eigen Broodfonds op waar ze - in klein collectief - elkaar in tijden van financiële nood uit de brand kunnen helpen en toch nog brood op de plank krijgen. Met mensen die ze vertrouwen, op basis van zelf gemaakte afspraken.

Een huiskamergesprek over de toekomst van solidair verzekeren met (o.a.) Broodfondsmaker Biba Schoenmaker, Ard Boer, en een akoestische set van Typhoon en Dries Bijlsma van de Fakkelbrigade.

Gesprek 4: Werken voor een andere generatie
Solidariteit met andere generaties lijkt iets heel vanzelfsprekends. Immers: iedereen is toch jong geweest? En wie wil er nu niet – gezond – oud worden? Maar dit neemt niet weg dat de sterk stijgende kosten door de vergrijzing de verhouding tussen generaties onder druk zet. Jongeren, die in toenemende mate thuis werkloos op de bank zitten draaien op voor oplopende kosten van zorg en pensioenen van onze oudjes.

Een huiskamergesprek over de solidariteit tussen de werkende en de niet-werkende en de oudere en de jongeren met (o.a.) bestuurder Doekle Terpstra, programmamaakster Jaïri Terpstra en muziek van Rico en A.R.T.

Gesprek 5: Wie betaalt de gevangenis?
Misdaad komt op Vlieland nauwelijks voor. Afgezien van wat overlast van dronken toeristen is het rustig vertoeven op het eiland. En toch betaalt de Vlielander net zo goed voor een veilig Nederland. Bij wie hoort de (financiële) verantwoordelijkheid eigenlijk te liggen?

Een huiskamergesprek over hoe veiligheid, leefbaarheid en kosten zich in kleine steden, het platteland of een eiland als Vlieland zich tot elkaar verhouden met (o.a.) socioloog Jaap Hassoldt, de hoofdagent van Vlieland Jaap Zwartepoorte en muziek van Claw Boys Claw.

Gesprek 6: Sporten voor een gezonde portemonnee
Een gezonde levensstijl van het individu werkt kostenverlagend voor de hele samenleving. Met de fiets naar het werk, een appel in plaats van een bitterbal. Het levert uiterlijk iedereen wat op. Maar hoe krijgen we mensen zo ver om dat ene taartje te laten staan, niet alleen voor zichzelf, maar voor heel Nederland? Pluk zelf eten uit de tuin voor het diner en praat mee over solidair eten.

Een gesprek over het belang van preventie en het bevorderen van een gezonde levensstijl met hoogleraar voedsel en diëtiek Frits Muskiet, festivalorganisator Marlies Timmermans van Into The Great Wide Open, en muziek van Jeroen Kant.