Into The Great Wide Open is een meerdaags, popcultureel festival op De Wadden met muziek, beeldende kunst, literatuur en film.
Into The Great Wide Open richt zich op meerdere generaties liefhebbers van vooruitstrevende kunsten.
Into The Great Wide Open wordt georganiseerd vanuit een stichting zonder winstoogmerk door een team professionals uit alle geledingen van de creatieve industrie.
Into The Great Wide Open is toonaangevend op het gebied van verantwoord, duurzaam produceren en wil aanjager zijn van veranderingen op dit terrein.
Into The Great Wide Open vindt plaats in het eerste weekend van september, doorgaans het laatste weekend van de grote vakantie in de Lage Landen.
Into The Great Wide Open is een meerdaagse manifestatie op Vlieland.
Into The Great Wide Open is een belevenis waar je into moet zijn, waar je het kleinste Waddeneiland in al zijn grootsheid ervaart, met een weids program.
Vernieuwende, authentieke en vaak nog onbekende artiesten die passen bij het Into The Great Wide Open-gevoel. Dat het publiek zo open staat voor ontdekking vindt zijn grondslag in de setting van de locaties, de open sfeer op het eiland en de ruimte en plaats in de programmering voor vernieuwend programma. De programmeurs zoeken acts die grensoverschrijdend durven te zijn, die authentiek en recht uit het hart kunnen zijn en muzikanten en kunstenaars die zich open durven stellen voor de verrassing die het weekend biedt. Net als het publiek moeten ook artiesten ten minste 24 uur in een andere wereld stappen. Het lijkt een cliché, maar de omgeving en de sfeer zijn van zo’n cruciaal belang in de herinnering van concerten die je hebt meegemaakt. Hetzelfde geldt voor de kunst in de buitenruimte. Die aardt beter op die mooie plekken, zo leert de ervaring. En Vlieland biedt daar heel veel mogelijkheden voor. De grootste festivallocaties liggen en gaan op in de natuur van Vlieland, locaties in de duinen, op het strand, elk jaar probeert de organisatie nieuwe delen van Vlieland voor het publiek zichtbaar te maken. Maar ook in reeds bestaande prachtige settings als de kerk, het Armhuis, Podium Vlieland of in het Posthuys kunnen bij uitstek bijzondere dingen gebeuren. Kleine, markante locaties, waar mensen een stuk voor moeten lopen of fietsen omdat ze wat verder van de camping en het festivalterrein liggen. Kortom, Vlieland als podium. Met alle contrasten die het eiland biedt.
Into The Great Wide Open richt zich op de diverse cultuurliefhebbers die op zoek is naar meer diepgang, rust, natuur en diversiteit. De bezoeker van Into The Great Wide Open is opgegroeid met concertbezoeken in het clubcircuit, met festivals als Lowlands en Motel Mozaïque en draagt zijn liefde voor muziek over op vrienden en – inmiddels - hun kinderen. Ze bezoeken concerten, musea, filmhuizen en gaan op stap met vrienden. Een meerdaags festival waar ze met vrienden en familie naar toe konden bestond en bestaat naast Into The Great Wide Open nog niet. Het publiek manifesteert zich nog gretiger dan verwacht. Met een ogenschijnlijk gemak worden niet alleen steeds uiteenlopender muziekstijlen - of dat nu pop, rock, freejazz, modern klassiek of nieuw elektronisch is – maar ook diverse cultuurvormen worden met enthousiasme ontvangen.
Het festival is in 2009 ontstaan vanuit de persoonlijke passie van een groep muziek- en cultuurprofessionals, actief op diverse plekken in de muziek-, kunst en cultuursector. Allemaal voelden zij dat er behoefte was aan een festival gericht op kwaliteit, kleinschaligheid en eenvoud, dat toegankelijk moest zijn voor meerdere generaties. Die behoefte werd gedeeld door hun vrienden en hun vrienden want vanaf de tweede editie is Into The Great Wide Open binnen de kortste keren uitverkocht. De makers doen hun best om via de diverse media het aanbod van hun festival op creatieve wijze te ontsluiten. Daartoe worden creatieven uitgenodigd om vanuit diverse perspectieven verslag te doen, in woord en beeld, in druk en digitaal.
Into The Great Wide Open ambieert het aanjagen van veranderingen. In de manier waarop kunst wordt beleefd, maar ook door op een andere wijze technisch te produceren. Een festival organiseren in de natuur, verplicht de makers ertoe om dat op een verantwoorde manier te doen. In de praktijk heeft dit ertoe geleid dat tal van activiteiten op zonne- en of windenergie van stroom worden voorzien. De producenten lopen daarin internationaal voorop en zijn vanuit hun werkplaats, Lab Vlieland genaamd, inspirerende samenwerkingen aangegaan met merken als Tesla, Weltevree en Google en tal van kennisinstellingen zoals de TU Delft en de Universiteit Utrecht. Lab Vlieland stond ook aan de basis van Innofest, een samenwerking tussen diverse evenementen in het Noorden van Nederland.