De artiesten en makers van De Basisbeurs uitgelicht
Wie zijn dat?
Willem Smit (Personal Trainer)
Platform 3voor12 noemde hem twee jaar geleden ‘spil in de scene waarvan hij zelf de grootste fan is’. Wij noemen 'm liever de man met duizend liedjes in zijn liedjesklapper. Zijn échte naam: Willem Smit. Ex-Canshaker Pi, ex-Palio Superspeed Donkey, gitarist bij het onverolprezen Steve French en natuurlijk bandleider van collectief Personal Trainer, de onvermoeibare band met duizend hoofden die tijdens de vorige lockdown in april nog 24 uur live speelde in Paradiso.
Willem toog in 2019 met weer een ander gelegenheidscollectief (The Industry) naar Vlieland, waar hij in één week een album opnam met vrienden Lewsberg, The Homesick, Pip Blom en Lena Hessels en nog een bonte verzameling andere mensen. Deze fantastische plaat werd in het weekend live voorgedragen in de Bolder en is terug te luisteren. Tevens hieronder terug te kijken, want de week werd gefilmd en omgevormd tot een half uur durende documentaire door bandlid Kilian Kayser. Voel, luister en kijk terug en waan je het 16de(?) bandlid.
Willem Smit: de man met te veel bands, dat moge duidelijk zijn, en we hopen dat hij er alleen nog maar meer begint.
Pink Oculus
Ook wel het alter ego van Esperanza Denswil. Door de internationale pers werd ze al vergeleken met enkele groten der aarde. In één adem genoemd worden met Kendrick Lamar, Erykah Badu en D’Angelo; dat kunnen er maar weinig zeggen. Eerder stond ze al op Into The Great Wide Open 2017 en werd ze geprogrammeerd op Glastonbury en North Sea Jazz. Ook niet de minsten, dachten we zo. Op de laatste editie van Le Guess Who?, een maand geleden, had de Amsterdamse zelfs een centrale rol te pakken.
De Amsterdamse staat voor een innovatieve mix van jazz, hip hop en aanverwanten. Een visie die haar wortels vooruit werpt. Pink Oculus maakt soul voor de toekomst. Of je daar klaar voor bent is een tweede.
Pink Oculus op Into The Great Wide Open 2017, vastgelegd door Juri Hiensch.
Rianne van Duin (de Kolderkrant)
De Kolderkrant: de leukste krant van Nederland, dat moge duidelijk zijn. Onder leiding van eindredacteur, perschef en kindermenner Rianne van Duin groeide de Kolderkrant de afgelopen jaren uit tot de meest betrouwbare, opbeurende en relevante bron van nieuws van het hele eiland (en dus ook Nederland). Diepgravende artikelen over meeuwen die worstenbroodjes stelen, interviews met artiesten (die allemaal openhartig antwoorden op de ontwapenende vragen van de kinderjournalisten) en gewoonweg de grappigste stukjes die je ooit las.
Maar Rianne is meer, ze ontwerpt en verbeeldt kinderwerelden, in de vorm van installaties en boeken. Zo is ze het brein achter Tinderen voor Kinderen, waarbij kinderen volwassenen aan elkaar koppelen op het eiland. De relaties die uit Tinderen voor Kinderen zijn ontstaan hebben reeds meerdere kinderen voortgebracht dus het project houdt zichzelf in stand; slimme business van Rianne. Of lees bijvoorbeeld Jouw Avontuur, een interactief kinderboek waar je zelf de touwtjes in handen hebt. Stiekem gewoon het leukste boek van het jaar.
De wereld heeft meer lol nodig, en de projecten van Rianne brengen die. Voor kinderen, en dus ook voor volwassenen. Want eenieder die wel eens een kleine bende kinderjournalisten over het eiland heeft zien rennen of een stukje bomvol spelfouten over de lokale bakker heeft gelezen, weet wat lol is.
Jasper Boogaard (Nagasaki Swim)
Jasper Boogaard heeft altijd veel projecten gehad. Té veel, besefte hij een jaar geleden, en dus bedacht hij er nog maar een bij. Maar Nagasaki Swim is de creatieve uitlaatklep die echt zal aanblijven. Afgelopen jaar gaf hem veel redenen om zich boos te maken. Op de wereld, op alles. Maar vooral gaf het hem veel tijd en ruimte om te sleutelen aan zijn nieuwe project.
Zijn hele leven woont Jasper al in Rotterdam, maar aan de overzijde van de oceaan wemelt het van zijn soort bands. Een doorslaggevende reden om het najaar van 2019 als audio engineer door te brengen bij Headroom Studios in Philadelphia, de stad en studio van onder meer Alex G. Maandenlang ontmoet hij er voortdurend nieuwe mensen, ontdekt hij nieuwe plekken en bevindt hij zich op de ideale plaats om aan te kloten en kennis op te doen. Maar het is pas bij terugkomst in Nederland dat de voedingsbodem ontstaat voor wat The Mirror zal gaan heten. Die debuutplaat houdt het midden tussen folk en rock, en mag Nico Dijkshoorn tot een van de grootste bejubelaars rekenen, als we zijn Twitter feed mogen geloven.
Nana Adjoa
Met oog voor detail en verfijndheid maakte Nana Adjoa – die je al kunt kennen als bandlid van Sue The Night en Janne Schra – haar dubbel-EP Down At The Root in 2017 en 2018. Daarna kwam het succes stap voor stap. Enkel en alleen door ontwapenende optredens, softe indie met soulvolle invloeden en prachtige, ingetogen lyrics. In 2020 kwam haar eerste volledige album Big Dreaming Ants, dat zowel bulderend als lichtvoetig is. Een mooie stap voorwaarts in haar carrière, dat zeker. Haar werk doet in ieder geval sterk denken aan artiesten als Lianne La Havas en Corinne Bailey Rae.
Dit voorjaar was Nana onderdeel van De Nieuwe Mens, de roadmovie door Amsterdam die Into The Great Wide Open samen met 4 en 5 mei Amsterdam produceerde. Ze speelde toen in de gelijknamige tv-special I Want To Change op de zestiende verdieping van de A'DAM Toren.
Yung Nnelg
De jonge Ghanese rapper Yung Nnelg vond zijn heil in rapperscollectief SMIB, het skatende hiphop-funk-leger uit de Bijlmer dat met kameraden als Ray Fuego een nieuwe generatie rappers vertegenwoordigde die doet denken aan de Wu-Tang Clan. Later geprikkeld door de artistieke beau monde van Amsterdam ontwikkelde Yung Nnelg zich met zijn tegendraadse beats en onverwachte rockvibes tot een groot rapper, die soms tegen het Frank Oceanse aan zit.
Dat Into The Great Wide Open niets is zonder vooruitstrevende kunstenaars en artiesten moge duidelijk zijn. Om betrokken te blijven bij hun ontwikkeling werd 'Nnelgie' dit jaar uitgenodigd op Vlieland om er met verscheidene gasten te werken aan zijn nieuwe album. De auteur van dit stuk tekst heeft het voorrecht gehad om al een en ander van dat schepsel te mogen horen en is laaiend enthousiast. En dat twee van de aanwezige producers op het eiland ook een duit in het zakje hebben gedaan op het laatste album van Drake, is eigenlijk bijzaak. Genoeg om naar uit te kijken dus.
Tot slot prijzen we graag onderstaande sessie aan. Eerder dit jaar opgenomen in het kader van VPRO's Muziekstad. "Fk underrated", aldus een van de comments onder de video. En gelijk heeft 'ie.
Anne Soldaat
Anne Soldaat is terug, en hoe. De muzikant die dertig jaar actief is als songschrijver, zanger en gitarist – hij maakte in die hoedanigheid meer dan vijftien jaar deel uit van Daryll-Ann en bracht vier solo-albums op Excelsior Recordings uit – klinkt op zijn nieuwe plaat als herboren. Die plaat heet Facts & Fears en is een heuse “return to form” – zoals men dat soms zo mooi zegt.
Journalist Peter van Brummelen van Het Parool tikte al lovende woorden over die langspeler: “Anne Soldaat is op Facts & Fears niet opeens een meedogenloze rocker geworden, maar in sommige nummers gaat hij zeker de kant van de rock-’n-roll op en meer dan ooit klinkt zijn muziek Amerikaans. Openingstrack One Book, One Life doet in zijn aanstekelijke luchtigheid een beetje denken aan de Amerikaanse jarenzestigband The Lovin’ Spoonful.” Geen speld tussen te krijgen eigenlijk.
Soldaat zelf stond zelf al meermaals op het podium op Vlieland. In 2014 bijvoorbeeld met Daryll-Ann. Mooi moment om daar nog eens een fragment van te delen.