Deze zomer lanceerde de interactieve designstudio Moniker het digitale penseel Painted Earth. Gebruikers van de app kunnen al lopend sporen van kleur achterlaten op het oppervlak van onze planeet. Eigenlijk zouden bezoekers van Into The Great Wide Open het eiland inkleuren, nu werden lezers van Het Tijdschrift uitgenodigd om hun eigen omgeving onder te kladderen. Daan maakte de mooiste wandeltekeningen. Hier lees je zijn verhaal.

100%
Wandelen is een soort schilderen met de browser-app Painted Earth. Die zouden we allemaal massaal gaan gebruiken tijdens Into The Great Wide Open 2020, en gezamenlijk zouden we een bont schilderij maken van de podia en de looproutes van het festival. Helaas. Hoewel: heel erg vind ik dat niet. Want ik kan me voorstellen dat je, net zoals ik ervaarde bij een afgebroken Painted Earth-poging op de Cartierheide bij Eersel, toch meer aandacht hebt voor het bloeiende paars van de hei, het hemels blauw of grijs, het dennenboomgroen of duingeel.



76%
Het rood-blauw-geel-zwart en alle mengkleuren daartussen passen beter bij de stad, of bij het festival. Meer bij gezinnen met kinderen (vooral die van acht vond het geweldig) dan bij rustzoekers ook. Het tempo van het dalende inktpeil (je moet telkens weer bijvullen, anders krijg je witte plekken in je route) is upbeat, en de lol zit hem niet in je omgeving of de muziek of de mensen:

- dat zijn dus die kleuren (afwisseling is het mooist),
- de mogelijkheden tot pointillistisch wandelen (rennen),
- de verleiding om de locatiebepaling te misleiden door plotseling af te slaan (dat lukt niet),
- de wens zichtbaar te blijven (dat lukt ook niet altijd, soms is de verbinding weg en verdwijnt de lijn en denk je even: daar gaat mijn levenslijn),
- tot vlekken (vertragen) en
- verbinden (rondjes lopen).



41%
Dat is niet wandelen, niet de fysieke inspanning en mentale ontspanning, het is evenmin je verplaatsen of flaneren - het is spel. En dat spel wordt een schilderij, een samenspel van lukrake kleuren en onvermoede patronen: een dierenkop in de speeltuin, de schrille lijnen die blokjes om markeren, en vooral de ervaring om in een kaart te bewegen, nog meer dan route-apps je geven, want je laat een spoor achter, kleur op canvas.



22%
Wie nu painted.earth opent op zijn telefoon, ziet wie er al gewandeld heeft op jouw plek. Op de desktopsite zie je voorbeelden van schilderijen, Eersel en 's-Hertogenbosch (Centrum) staan er ook tussen, en ik hoop van harte dat we elkaars schilderijen volgend jaar september kunnen aanvullen op Vlieland. Maar als er straks een lijntje daar doodloopt, dan zouden wij dat wel eens kunnen zijn. In het verlengde van die laatste penseelstreek, ergens in het wit, dompelen we ons onder in paars, blauw/grijs, groen of geel.

0%

Painted Earth van designstudio Moniker is nog steeds te gebruiken via painted.earth. Ga naar buiten, pak je telefoon en begin met schilderen.