Mee met waar de wind je brengt
Tussen de bomen doemt hij op, groot en machtig, nog net niet boven de toppen uit. Via een stellage klim je in het stoeltje onder de ballon, je laat de touwen vieren en los is het Luchtschip, klaar voor een reis door de lucht. “Om alle regels van Nederland te ontvluchten, weg te vliegen van de aarde”, legt kunstenaar Jouke Bouwhuis uit. Samen met Maarten Koek bouwde hij de zeppelin die tijdens Into The Great Wide Open (ITGWO) op het eiland te vinden is. “In de zeppelin moet je je overgeven aan moeder natuur en alles achter je laten”, aldus Koek.
Elke ochtend blaast een grote motor de katoenen ballon van het gevaarte vol met lucht en zodra het donker wordt gaan de spots aan. In het bos ziet de zeppelin er dan sprookjesachtig uit. “Entomologen zouden het een interessant ding vinden, ’s avonds trekt de ballon duizenden insecten aan.” Rond middernacht laten de heren de lucht weer uit de ballon, want je weet nooit of de wind opeens gaat waaien.
Echt vliegen
Aanvankelijk was het de bedoeling dat de zeppelin echt de lucht in kon. Dat elke bezoeker een klein stukje mocht meevaren op de wind om de orde van het leven op aarde even los te kunnen laten. Diezelfde orde houdt het Luchtschip echter aan de grond, het vliegen zou te veel risico’s met zich meebrengen volgens de organisatie van ITGWO. “Dat is wel jammer, maar nu kunnen mensen zelf bedenken wat er gebeurt als je de touwen doorknipt”, zegt Bouwhuis.
Bouwhuis en Koek studeerden beiden aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht en werken ’s zomers samen aan grote projecten. Eerder dit jaar bouwden ze voor het festival Pedro Pico Pop nog een gigantische raket van hout. In het dagelijks leven is Koek chauffeur en rijdt hij speciaal bier rond. Koek klust wat bij als timmerman. “Er moet toch brood op de plank komen.”
Reacties
Om te kijken hoe hun Luchtschip tijdens ITGWO wordt ontvangen, blijven de heren soms in de buurt van hun werk. Gewoon, om mee te kunnen luisteren met naar wat de reacties zijn. Mensen weten meestal niet dat zij de makers van het kunstwerk zijn. Zo ging een aantal kinderen aan de touwen trekken waarmee de zeppelin aan de grond gehouden wordt. Koek: “Heel leuk, ze fantaseerden over wat er zou gebeuren als ze de touwen door zouden snijden.” Een andere man had bij het zien van het schip, gemaakt van hout, metaal en katoen, gelijk zin om wanneer hij weer thuis was direct aan het klussen te gaan. “De zeppelin ziet er uit alsof je ’t zelf kan maken, dat maakt het tot een laagdrempelig object”, vertelt Bouwhuis. “En dat is precies de bedoeling.”