Het zijn lang trouwe wegwijzers geweest, de puntige, crèmekleurige paddenstoelen die tot vorige zomer op Vlieland stonden. Ze zijn vervangen voor modernere exemplaren, die dezelfde functie vervullen maar dan in een strakkere jas. De oude pilaren worden vanaf juni geveild met als doel voor de opbrengst een project dat het eiland ten goede komt. De negentien paddenstoelen hebben in menig zomervakantie de weg gewezen voor de kortste weg naar het strand, of getoond hoe-ver-nog te fietsen voor een boterhampauze. Iconisch is het zeker, om straks een aandenken aan Vuurboetsduin, de Torenvijver of Lange Paal in de achtertuin te hebben staan.

Paddenstoel 19, van de kruising Havenweg - Kampweg en paddenstoel 7, van de Postweg ter hoogte van Lange Paal. 

Na het vervangen van de bewegwijzering schonk Gemeente Vlieland de oude paddenstoelen aan VVV Vlieland en Lab Vlieland, met als doel ze te veilen en met de opbrengst een plan te realiseren dat het eiland ten goede komt. Daaruit ontsproot het plan voor de Waterroute, een wandel-, hardloop- en fietsroute die de waterkringloop van het eiland op interactieve wijze in beeld brengt met verschillende installaties. De verwachting is dat deze begin 2022 af zal zijn. Voor nu ligt de focus op het vullen van de spaarpot. Van 1 juni 12:00 tot 13 juni 12:00 worden de negentien ANWB-paddenstoelen geveild.

Wegwijspaddenstoel 1, Pad van Zes - Malgumpad (Zesduinenpad)

Weg van bosrand en duinopgang dus. Straks zullen ze dienst doen als bijzettafels, plantenstaanders, pronkstukken van voorbije tochten of gewoon, oude ANWB-paddenstoelen van Vlieland. Wellicht van een lievelingskruispunt, of een die dat dan bij dezen wel moet zijn. De enige voorwaarde voor het kopen van een paddenstoel is dat deze uit het zicht van de openbare weg geplaatst wordt. Anders is het nog erg lang fietsen. 

Een lievelingspaddenstoel uitzoeken kan alvast. Alle negentien staan met foto, voormalige locatie en volledige tekst op www.waterroutevlieland.nl, via waar de veiling straks plaats vindt. 

De Waterroute komt tot stand met de VVV Vlieland, Staatsbosbeheer, Kampeerterrein Stortemelk, Lab Vlieland, Into The Great Widen Open, Wetterskip Fryslân, Vitens, Stichting Aanloophaven Vlieland, de Noordwester, Provincie Fryslân (Iepen Mienskipsfûns), Gemeente Vlieland en het Prins Bernhard Cultuurfonds Fryslân.