Voodoo op Vlieland
Door Leendert van der Valk
De Togo All Stars vertegenwoordigen de West-Afrikaanse traditie, maar dan vol funk en afrobeat. Fluitist Ronald Snijders, wiens platen gezocht worden door verzamelaars over de hele wereld, laat horen hoe het winti-geloof van invloed is op Surinaamse jazz en funk. Hij geeft ook een speciaal concert voor kinderen. Leendert van der Valk, schrijver van het boek Voudou en curator van de voodoolijn op het festival, verzorgt een inleiding, een voodoovlucht door de popmuziek. DJ Nuno dos Santos draait een tropische set geïnspireerd op de playlist van het boek. En voodoo is niet alleen te horen, maar ook te zien op het festival. De film The Whipping Zombie neemt je mee naar een begraafplaats op Haiti, waar overal voodoo is.
De Togo All Stars
Ze komen uit Lomé, de hoofdstad van Togo. Middenin het gebied waar de West-Afrikaanse muziek ontbolsterde en grote successen vierde: de highlife uit Accra, het Orchestre Polyrythmo uit Cotonou, de legendarische Fela Kuti en zijn afrobeat uit Lagos. In deze omgeving creëerden de Togo All Stars hun opwindende, eigen stijl, een stijl waarin voodoo een grote rol speelt. Leendert van der Valk - muziekjournalist en schrijver van het boek Voudou (april 2017) - schrijft: “De Togo All Stars mengen funky voodoomuziek met highlife en afrobeat. De stuwende ritmes en blazers van dit bijzondere collectief - dat nog nooit eerder buiten Afrika te horen was - doen denken aan Fela Kuti's band.” Voodoo is dit jaar een programmalijn op Into The Great Wide Open, voor het festival aanleiding om de band over te halen. Ze komen in vol ornaat, geleid door een frontzanger en frontzangeres, met veel blazers en percussie én hun debuutplaat dus. Het is jazz, het is pop, het afrobeat, highlife, funk en ook voodoo. Veel voodoo. Voodoo is de West-Afrikaanse religie die met de slavenhandel meekwam naar Amerika, daar verboden werd maar een schuilkerk vond in de muziek. De voodoogoden die Togo All Stars bezingen lieten hun sporen na in jazz, blues, salsa en samba.
(donderdag Bij De IJsbaan / zaterdag Sportveld)
Ronald Snijders
Als iemand de Surinaamse muziek door en door kent is het fluitist Ronald Snijders wel. Dat betekent niet dat Mister 'Funky Flute' in de traditie blijft hangen. Zijn immense repertoire strekt zich uit van jazz naar latin, van funk naar afro, en van Suriname naar de rest van de wereld. Op Into The Great Wide Open heeft Snijders speciale aandacht voor kaseko en kawina, de opzwepende stijlen met veel invloeden van winti: het Afro-Surinaamse geloof dat om ritme, natuurgoden en trance draait.
(zaterdag op De Open Plek)
Nuno Dos Santos
Al meer dan twintig jaar is Nuno Dos Santos een stabiele factor in de Nederlandse clubscene. Met residencies bij Trouw, Club 11, Tivoli en Paradigm, een eigen label genaamd Something Happening Somewhere en een voortdurende liefde en onophoudelijke zoektocht naar de nieuwste, meest verfrissende platen.
(zaterdag Bij de IJsbaan)
Yuri Ancarani - The Whipping Zombie
Op een begraafplaats in een afgelegen dorpje op Haïti wordt door Yuri Ancarani voor het eerst de rituele ceremonie vastgelegd. Er springen geiten van graf naar graf terwijl een aantal mensen de nacht heeft door gedanst en de zon verwelkomt. De dans is een ritueel tussen slaven en meesters: het zogenoemde whipping zombie-ritueel. Mannen slaan en vechten met elkaar op trance-achtige muziek tot ze doodgaan en herboren worden in de oneindige cirkel.
Leendert van der Valk
Voudou is een muzikale trip van New Orleans naar West-Afrika, van toen naar nu. Leendert van der Valk schreef een boek en stelde een album samen. Boek en album laten zien dat voodoo van grote invloed is op moderne muziek. Van der Valk sprak met voodoopriesters en muzikanten in New Orleans, Haïti, Suriname, Togo, Cuba en Benin. Het geloof in voodoo heeft niets te maken met naalden en poppetjes, maar alles met een pantheon van goden die zichzelf alleen tonen als de juiste ritmes worden gespeeld.
→ Meer voodoo? Leendert van der Valk is tijdens Into The Great Wide Open te zien op zaterdag 2 september op De Open Plek